Τι σημαίνει SEO?

Τι είναι το SEO

Τι είναι το SEOSEO είναι το ακρωνύμιο για το search engine optimization,  ή όπως λέμε στα ελληνικά “προώθηση ιστοσελίδων“. Είναι η πρακτική της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων ώστε να μπορέσουν να εμφανίζονται στις υψηλές θέσεις κατάταξης της Google, ή οποιασδήποτε άλλης μηχανής αναζήτησης. Η προώθηση ιστοσελίδων SEO επικεντρώνεται στις κατατάξεις στα οργανικά αποτελέσματα (μη πληρωμένα) των αναζητήσεων. Σε αυτό το post θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση “τι είναι το SEO”  και θα εξηγήσω πώς γίνεται.

Αλγόριθμος της Google

Προκειμένου να καταφέρει μία σελίδα να εμφανίζεται στις υψηλές κατατάξεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, το SEO προσπαθεί να διαμορφώσει την σελίδα σύμφωνα με τον αλγόριθμο της Google. Παρότι ο αλγόριθμος αυτός παραμένει  μυστικός, με μία δεκαετή εμπειρία στο SEO, έχω αποκτήσει μία πολύ καλή ιδέα σχετικά με τους απαραίτητους παράγοντες.

Κατά την άποψή μου,  οι σχετικοί παράγοντες  μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες οι οποίες καθορίζουν τις κατατάξεις μιας ιστοσελίδας:

1  On page παράγοντες SEO

 Οι on page παράγοντες SEO είναι όλα τα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την ιστοσελίδα. Όλα τα τεχνικά σημεία σε μία ιστοσελίδα είναι απαραίτητα για τις αυξημένες πιθανότητες της ιστοσελίδας σας να επιτύχειν υψηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης.  Το wordpress είναι μία αρκετά φιλική πλατφόρμα προς το SEO και σε συνδυασμό με κάποια plugins, τα περισσότερα τεχνικά σημεία καλύπτονται επαρκώς.

Η δομή της ιστοσελίδας,  η ταχύτητα και κυρίως το περιεχόμενο είναι άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες για  το SEO.

2  Off page παράγοντες SEO

Παράλληλα με τους on page παράγοντες υπάρχουν και οι off page παράγοντες SEO.  Αυτοί οι off page παράγοντες είναι λίγο δυσκολότερο να επηρεαστούν και να καθοριστούν από εσάς. Ο πιο σημαντικός παράγοντας off page SEO είναι τα backlinks προς την σελίδα σας. Όσο περισσότερα και σχετικότερα site συνδέονται με κάποιο link με την δικιά σας ιστοσελίδα τόσο υψηλότερες θα είναι και η κατάταξή σας στην Google. Αυτό είναι το λεγόμενο backlink profile. 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας off page είναι ο ανταγωνισμός της αγοράς για το συγκεκριμένο website. Για κάποιες αγορές είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν υψηλές κατατάξεις από κάποιες άλλες.  Η ανταγωνιστικότητα της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείστε επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες υψηλών κατατάξεων.

Ακολούθησέ με