Χρήσιμες Πληροφορίες

Φωνητική Πληκτρολόγηση στα ελληνικά

voice typing

Λοιπόν είναι το πρώτο βίντεο από μία σειρά εκπαιδευτικών βίντεο που σχεδιάζω να δημιουργήσω για το blog μου. Θα αρχίσω με τα βασικά. Το transcript του video ακολουθεί παρακάτω

Ανέφερα σε κάποιο κείμενο στην αρχική σελίδα ότι χρησιμοποιώ το voice typing και δεν γράφω με το keyboard γιατί προτιμώ να διαλέγω την εύκολη οδό για την δημιουργία κειμένου. Αυτό που θα κάνω ένα σύντομο βιντεάκι για να σας δείξω τι ακριβώς κάνω και πώς δουλεύει το voice typing το οποίο είναι πάρα πολύ χρήσιμο σαν εργαλείο, ειδικά όταν θέλετε να δημιουργήσετε μεγάλο κείμενο.

Καταρχάς αυτό που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμός στην Google τον οποίο φαντάζομαι όλοι θα έχουμε πλέον. Η συγκεκριμένη τεχνική λειτουργεί μόνο στον Chrome σε κανέναν άλλο browser γιατί είναι της Google και γενικά η Google λειτουργεί, ας πούμε, μονοπωλιακά. Δηλαδή αποκόπτει την συμβατότητα με άλλους browsers και με άλλα λειτουργικά που δεν είναι δικά της. Όπως και να χει είναι ευρύτατα διαδεδομένος ο Chrome οπότε δεν δημιουργείται θέμα. .

Με το Gmail κάνουμε την εγγραφή μας στον Chrome και στα εργαλεία της Google. Ένα καλό μικρόφωνο είναι απαραίτητο. Ακόμα και αν δεν έχετε ένα εξαιρετικά εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μικρόφωνο αλλά ένα απλό, της κάμερας του PC ή ένα σκέτο μικροφωνάκι, αρκεί για να κάνετε τη δουλειά σας εύκολα.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι πρέπει το μικρόφωνο να είναι κοντά στο στόμα σας και να μιλάτε δυνατά και καθαρά και γενικά να προσπαθείτε να μην έχετε περιφερειακούς ήχους, δηλαδή  φασαρία στο χώρο, στο δωμάτιο που είστε, στο γραφείο ή οπουδήποτε.

Έχοντας κάνει την εγγραφή στο στην Google πηγαίνουμε όπως βλέπετε στο Google.gr και από την λίστα με τα applications, όπου συνήθως μας εμφανίζει το Docs που μας πηγαίνει στο Google docs. Φυσικά εάν δεν εμφανίζεται η συντόμευση, η διεύθυνση είναι docs.google.com και σας πηγαίνει αυτόματα.

Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο. Στην συνέχεια πάμε στα tools και θα πατήσουμε το voice typing.

Από default, φυσικά, είναι ενεργοποιημένη η αγγλική γλώσσα αλλά έχει μεριμνήσει η Google και έχει εισάγει και τα ελληνικά. Πατώντας το εικονίδιο ώστε να γίνει το μικρόφωνο κόκκινο βλέπουμε ότι την πρώτη φορά που θα το κάνουμε αυτό θα μας ζητήσει πρόσβαση στο μικρόφωνο.

Θα δώσουμε την πρόσβαση φυσικά και όπως βλέπετε ήδη έχει αρχίσει η φωνητική δακτυλογράφηση ας πούμε. Το κακό είναι ότι σε αντίθεση με τα Αγγλικά όπου εντολές όπως “ full stop” και “period” ισχύουν και βάζουν αντίστοιχα μία τέλεια ή ένα ακόμα ή ένα ερωτηματικό με την αντίστοιχη λέξη “question mark” και τα λοιπά, στα ελληνικά αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει.  Δηλαδή πρέπει να βάζουμε τα σημεία στίξης χειροκίνητα.  Και όπως βλέπετε δεν είναι 100% καλή η μετατροπή αλλά είναι σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό ορθή και με λίγες ελάχιστες παραμετροποιήσεις στην συνέχεια μπορούμε να πιάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.  θα σταματήσω τώρα την φωνητική υπαγόρευση και θα διορθώσω το κειμενάκι αυτό που ήδη έχει δημιουργηθεί .

Ακολούθησέ με